miércoles, 6 de febrero de 2013

Entrevista SOMCrevillent a Josep Candela (EUPV-ERPV)


Siguiendo con la serie de entrevistas a jóvenes políticos crevillentinos, y tras la de ayer al socialista Jorge Antón Garro, hoy llega el turno para Josep Candela de la coalición de izquierdas EUPV-ERPV.

SOMCrevillent: Por qué se metió usted en política? 

Josep:  Entenc que política és qualsevol de les accions que fem els humans entre nosaltres, ja el mateix llenguatge ens diu de vegades "quines polítiques has seguit per a..?" és a dir que la política és com entenem el món i sobretot com actuem en la nostra vida. Si et refereixes al perquè de militar en un partit polític, ho entenc com una eina més. Pense que tothom tenim una responsabilitat moral tant individual com colectiva en participar per millorar les coses, i hem de ser actius perquè ningú decidisca per nosaltres. Què perquè estic en un partit polític? Perquè és útil tenir veu i vot allà on es decideixen mesures que ens afecten a tots. Però de la mateixa manera que participar des d'associacions culturals, moviments socials, sindicals, comparses, ONG's, és també fer política.


SC: En que porcentaje de la política a nivel nacional cree usted que se puede confiar? Y a nivel local? 

J: La resposta podria ser molt curta, podem confiar en uns partits que entenen que la traducció de democràcia és anar a votar cada quatre anys? No, no podem confiar i els casos de corrupció ho estan constatant, més quan la legalitat vigent està feta a mida per amparar-ho.

A nivell local veiem les conseqüències de primera mà, després de tants anys de govern del mateix partit, l'enxufisme, els contractes a dit i les xarxes clientelars, són la tònica habitual. El més perillós de tot açò és que la gent ho assumisca, perquè entonces la democràcia va perdent credibilitat.


SC: Como se ha dicho, prohibiría las juventudes de los partidos o las incentivaría? 

J:  No li trobe sentit a eixes declaracions d'una dirigent del PP, o l'únic sentit que li trobe és que els fa por que la joventut ens organitzem. Més que incentivar-les, el paper de les joventuts en un partit crec que ha de ser el de fer jove el discurs del mateix partit, és a dir no es tracta de fer una pedrera de polítics sinó que el partit és veja influenciat de les idees noves i regeneradores que pot aportar la gent més jove. Aposte més per un partit de discurs jove i regenerador, que per un partit arcaic amb una secció de joves succesors


SC: Cuál cree que es el principal problema en Crevillent? 

J: El principal problema a dia d'avui a Crevillent és l'elevada tasa d'atur que estem patint. La situació econòmica en moltes famílies comença a ser extrema. Podem tenir molts problemes, com també moltes solucions, però si falta el menjar a taula o tiren a algú de sa casa, la resta de coses passa a un segon plànol.


SC: Política como oficio o política como servicio a la sociedad? 

J: La política no ha de ser un ofici laboral com a tal. La funció pública en política hauria d'entendre's com un servei a la societat que es fa de manera temporal i totalment desinteresada econòmicament. Veig bé que se li pague a algú per desempenyar un càrrec funcionarial, però si aquesta persona entén que allò és la seua carrera professional, prompte o tard manarà més la seua nòmina que la seua consciència.


SC: Cree usted que es necesario tener un bagaje laboral antes de entrar a un organismo público mediante la política? 

J: Depén del càrrec i si estàs preparat per a ell. El recorregut laboral serà bo si te alguna cosa a veure en el càrrec que has de fer com a polític, tot i això, això no és garantia de fiabilitat, molts dels problemes de corrupció actuals es deuen a entendre l'administració com si fos la teua empresa personal. És necessita un bagaje en valors i pensament que només l'experiència vital i la voluntat d'aprendre et poden aportar. El debat sobre el bagaje laboral és un engany, darrere de tot el missatge que volen donar és: "el ric exitós és un bon gestor, la gent normal sense feina no és de fiar". Aquestos últims som majoria, per això ens volen anular.


SC: Animaría a los jóvenes a meterse en política? 

J:  Sí, des de l'àmbit que siga, al nostre institut es fa política, a la nostra universitat es fa política, al nostre club d'esports es fa política, a la nostra associació de veins es fa política, als nostres carrers,a les assemblees, es fa política. És decidir si prens partit o et fan el llit, la primera opció és una decissió deveres, la segona no.


SC: Cómo es la política por dentro? Tan mala como la vemos desde fuera o tan noble como la pintáis desde dentro? 

J: Per adscripció social la paraula noble no m'agrada hehe però contestant a la pregunta depén d'on participes i de qui et rodeges. La meua travesia personal sempre m'ha portat bones experiències, per exemple, la militànica actual dins d'una coalició amb Esquerra Unida i Esquerra Republicana, i veure que les coses es decideixen assambleàriament, rebre opinions diferents i fer-les comunes, és una expèriencia de que la política real es pot fer des de baix, participativa i comptant amb totes les opinions. És cert que existeixen altres maneres de fer política, més obscura, amb interesos, sobres de diners i comptes a Suissa. Per això estic on estic.


SC: Cómo sería un Crevillent con EUPV-ERPV en el poder? 

J: Un Crevillent governat per EUPV-ERPV tinc clar que tindria un ajuntament molt més transparent i proper del que tenim ara. Els pressupostos serien participatius, tot el món tindria dret a decidir en que es gasten els diners de tots, així els comptes estarien clars i el tracte de favor seria fàcilment denunciable. Evitariem l'enxufisme, es crearia una borsa oberta de treball municipal, es baixarien els sous dels càrrecs públics al de la mitjana local, municipalitzariem els serveis de neteja, aigua, jardineria i eixiria més barat, si volen privatitzar-ho tot és perquè en guanyen sinó de que? Es propiciarien assemblees de parats, fomentariem el cooperativisme, un banc de terres, un borsa de pisos de lloguer per a joves, cap polícia local tindria permís per participar en un desnonament. Els esports, la cultura, les festes, estarien gestionats per la gent i les associacions que de veritat curren en eixos temes i no els quatre de sempre o el regidor de torn. El nostre casc antic estaria més cuidat, les pedanies existirien.


L'ajuntament ha de ser actiu i no un simple gestor del superàvit. Un ajuntament més democràtic, eixa és l'eina per combatre la corrupció i la mala gestió, que hagen mecanismes constants perquè les coses estiguen clares i a la vista de tots, mane qui mane, descentralitzar el poder i les decissions de la política. Nosaltres no ens creiem els millors polítics del món, però sabem que si el poble participa serà més difícil que s'equivoquen les 21 persones amb càrrec. El nostre poble Crevillent te un grandíssim potencial per a fer les coses millor, més atractives, i està esperant a que li dónen la paraula, les nostres propostes són les propostes de la gent del carrer. El dia que guanye les eleccions EUPV-ERPV, l'endemà us necessitarà a totes i tots.



SC: Podrías decir algo bueno del Alcalde en estos años? 

J: Com a persona no el conec, com a polític, a vegades ens fa riure molt als plenaris, per damunt de tot mai s'ha de perdre l'alegria.


SOMCrevillent


1 comentario:

  1. El día que ganéis seréis igual que todos los que han pasado por ahí. Y ojalá me equivoque.

    ResponderEliminar