martes, 10 de diciembre de 2013

El Casal Jaume I de Crevillent organitza la “VII Granyonada Popular” el pròxim 14 de desembre

Un any més, i ja van set, el Casal Jaume I organitza el típic dinar de nadal de granyons, serà aquest dissabte 14 de desembre a les 14:00 hores. Aquest any, a més del dinar amb granyons, es presentarà el llibre “El pas dels maulets” de l’escriptor Pau Tobar, que tindrà lloc abans del dinar, cap a les 12:00 hores al Casal Jaume I de Crevillent. "El pas dels maulets", es tracta d'una novel·la amb rerefons històric on, a través d'un enigma que han de desxifrar dos amigues, l'autor tracta de fer una perspectiva general sobre la Guerra de Successió i la Nova Planta. 

Els granyons designen allò que en altres pobles valencians diuen ‘Blat Picat’(Alcoià, Marquesat,), ‘Olleta de Blat’ (les Marines) i, a  les localitats de parla castellana, (Horta d’Oriola, Asp, Villena) Trigo Picao. Podem dir que els Granyons són una espècie d’olla, i en dir olla, estem dient un plat que en els seus origens es cuinava en recipients de fang i que porta com a protagonistes els llegums, hortalisses i, en menor mesura, la carn. La paraula granyó és ben antiga, un arcaisme medieval que de forma miraculosa s’hauria conservat al nostre poble. A banda de Granyons el menú estarà completat amb altre menjars típics, i begudes de la zona.
El Casal Jaume I cel•lebra aquest acte com una iniciativa per a la promoció i potenciació de la cultura popular crevillentina, en aquest cas gastronòmica, dins d’una ferma defensa de la recuperació de les tradicions més característiques de la societat valenciana.

Les places són limitades, qui vulga conèixer un poc més sobre la gastronomia típica de Crevillent, s’ha de posar en contacte quan abans al número de telèfon 678 117 544Casal Jaume I