martes, 29 de abril de 2014

Compromís proposará que el Parc Municipal reba el nom de l'alcalde Manuel Menargues

El grup Municipal de Compromis presenta una moció al Ple en la qual demana que la corporació dedique un carrer plaça o parc al primer alcalde triat democràticament en la història de Crevillent.

Aquesta proposta de Compromís s’emmarca dins dels actes i propostes que tots els anys ve fent entorn del 14 d’abril en la commemoració de l’aniversari de la II República, en el context de la recuperació de la memòria històrica i el reconeixement i dignificació de les persones que van ser protagonistes en aquella època defensant les llibertats democràtiques i la legalitat institucional.

En aquesta moció es proposa la persona de Manuel Menargues Vicens que va nàixer en 1892 a Crevillent, va ser dirigent del Partit Socialista Obrer Espanyol i en les eleccions municipals celebrades el 12 d’abril de 1931 va ser triat Alcalde de la localitat, sent el primer a ser-ho democràticament en la història del nostre municipi.

Van ser aquestes eleccions municipals en les quals els resultats en les grans ciutats, amb àmplia victòria dels partits favorables a la instauració d’un règim republicà, les que van fer possible que dos dies més tard es proclamara la II República Espanyola. Primer en Eibar i després en multitut de ciutats, entre elles Crevillent.

El dia 17 d'abril, durant la sessió constitutiva de la nova coorporació, es triat Alcalde Manuel Menargues. A partir d’aquest moment l’activitat municipal és incessant i els canvis no es fan esperar.

En 1934 el Governador Civil d'Alacant seguint ordres segurament del Ministre de Governació, substitueix als Alcaldes d'Elx Manuel Rodríguez i de Crevillent Manuel Menargues malgrat haver segut triats democràticament. 

Per a Jose Manuel Penalva, Portaveu de Compromís, el fet que Manuel Menargues siga el primer Alcalde triat democràticament de la història de Crevillent i que, acabada la Guerra Civil, va ser afusellat per la dictadura de Franco simplement pel fet d’haver sigut Alcalde durant la República, és mereixedor d’un reconeixement especial.

En la història de Crevillent només hi ha hagut quatre Alcaldes triats democràticament, els Srs. Manuel Menargues, Emilio Muñoz, Francisco Llopís i Cessar Augusto Asencio, però Manuel Menargues va ser el primer i, a més, va morir per haver sigut Alcalde defensant la legalitat i la constitució i per les seues idees polítiques i per açò entenem que el seu nom ha de figurar en un lloc destacat de la història d’aquest municipi al costat d’altres il·lustres veïns de la localitat i que el seu nom pervalga en el municipi a través d’un carrer, plaça o parc.

En concret el que es proposa és que l’ajuntament destacant la trajectòria de Manuel Menargues Vicens se done a l'actual Parc Municipal, el nom de Parc Municipal “Alcalde Manuel  Menargues Vicens”.

Aquesta proposta va ser presentada per Compromís com un Prec en el Ple anterior però no es va debatre per falta de temps en una aplicació estricta del reglament, per la qual cosa l’ha convertit en Moció perquè es debata en el pròxim Ple del mes de maig.

Compromís

No hay comentarios:

Publicar un comentario